сряда, 28 януари 2015 г.

Как да избираме дограма

На тези въпроси отговаря Румен Димитров, строителен мениджър в „Хаусмайстер” в интервю за ФАКТИ.БГ:
Преди да решите дали да е алуминиева или пластмасова, дали да е дву- или три-камерна, дали да е бяла или цветна, е добре да имате предвид
някои основни неща
Едно от тях е да се съобразите с конструкцията на сградата – панел, тухла, ЕПК. Другият важен въпрос е какъв е настоящият й статус – дали предстои някакво саниране или вече е направено или не съществува по-близка перспектива, в която това се очаква. „Когато се изяснят тези две неща, чак тогава идва въпросът какви прозорци да се сложат, с какви стъкла да бъдат те и колко качествени, каква да е степента на изолация и доколко да съответстват на останалата част от сградата”...
Грешката, която е добре да се избягва
е да се сложи тежка и скъпа дограма на студени стени, така и обратното – на много добре изолирани стени да сложите нисък клас дограма, защото се губи смисълът и на едното и на другото. Това са сред принципните положения при видовете остъкляване.
Алуминиева или пластмасова дограма
Ако говорим за жилищни сгради и двата варианта са подходящи. Разнообразието е много голямо и като профили, и като цветове. Въпрос на вкус и на съобразяване с архитектурата на сградата и интериора на апартамента. „За жилищни сгради, моето мнение, е в полза на пластмасовите дограми, защото те са по-топли от алуминиевите, дори и от тези, които са със сериозен прекъснат термомост”, казва Димитров.В 
пластмасовите профили може да се сложи остъкляване, което също е въпрос на баланс на стойностите между това колко е скъпо, колко е тежко, колко е красиво и каква цел се преследва като изолация. Разликите в топлопреминаването, в един обикновен стъклопакет от две прозрачни стъкла сравнен с троен стъкплопакет пълен с инертен газ и със съответните нискоемисиини покрития, е в границите на 30%. „При положение, че стъклото заема около 80% от отвора на дограмата добре е то също да бъде с достатъчно добра изолация, т.е. има смисъл да се вложат пари в подобно нещо, защото те директно се връщат от отоплението и охлаждането на сградата”, обясняват от „Хаусмайстер”.
Три основни вида стъкло
могат да изберат клиентите. Първите са прозрачните (флоатни) стъкла. Вторите са цветните, като в основата си могат да бъдат кафяви, сини, зелени и др. Третият вид  са огледалните стъкла, които произлизат от предишните два, но имат нанесено огледално  покритие. Това позволява сградата отвън да изглежда с огледална повърхност през деня. Обикновено тези стъкла се влагат във фасадите на бизнес сградите и за по-представителните къщи, а не за прозорците в апартамента.
„Важно е да се знае на какъв изглед какво стъкло се слага, защото има различни видове покрития с различни характеристики, които работят по различен начин. Така ,че е важно да се съобрази с какво покритие да бъде стъклото, което е за южна фасада, съответно източна и т.н.”, допълва Димитров.
Има стъкла, които работят много добре на север с ниска емисия. Същите стъкла на южна фасада могат да направят парников ефект в помещението през лятото. На пазара се предлагат и всесезонни покрития.  Стъклопакетът, с който се комбинират може да бъде двоен или троен, т.е. да съдържат две или три стъкла. В зависимост от изложението се определят и на коя страна на стъклопакета да се сложат, за да имат ефект. Това оказва влияние върху коефициента на топлопреминаване на стъклопакета. Кое ще е най-добре в конкретния случай може да прецени специалист.

Няма коментари:

Публикуване на коментар



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Още полезни идеи:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...