вторник, 30 юни 2015 г.

Тухла в банята - какво мислите?

Свикнали сме да си представяме банята като мястото с блестящи плочки или мрамор, понякога и дърво, но открити тухли - едва ли? От друга страна, дизайнерите често използват стени с такива открити тухли в заведенията или дори в дневната, за да създадат усещане за повече текстура, топлина и уют. Защо тогава да не направим това и в банята? Ето един красив пример на баня в Манхатън, където тухлите приятно контрастират на мрамора и добавят липсващата му топлина:
Jane Kim Design

Impact Remodeling and Construction
Тук тухлите са, разбира се, покрити със сатенен предпазен лак, за да не прониква влагата в зидарията като едновременно с това й придава лек блясък.
Но съществува и специално решение за тези, които не разполагат с такава тухлена стена - използват се керамични плочки, които имитират много реалистично тухли:
Joanne Jakab Interior Design
Какво мислите? Харесва ли ви идеята? А може би имате свои идеи? Обадете се! Хаусмайстер ще ви помогне да ги реализирате бързо и безпроблемно.

петък, 26 юни 2015 г.

Материалът, който ни осигурява уют и топлина

Australian master bedroom with Thonet rocking chair

Да, става въпрос за дървото - то вероятно е първият материал, използван от човека за създаване на домашен уют. Материал, който неизменно присъства и днес в домовете ни, независимо от многото нови материали и възможности, създадени от новите технологии. И си остава предпочитан от много от нас. И не само за маси и столове или за паркет. Можем да имаме цяло помещение, облицовано в дърво:
Australian living room with Scandinavian furniture
source
Но тогава трябва да помислим за баланс с по-хладен цвят в останалите елементи на интериора, както е на снимките по-горе.
С подходяща обработка дървото може да бъде използвано успешно и на места, където има повече влага и опасност от замърсявания като кухнята:
Australian tallowwood kitchen with Artek stools and Muuto lighting
source
Australian master bath with wood tub and Ikea sink

Breathe Architecture 
и банята:
pufikhomes
Но, за да ни служи добре и да остарява красиво, дървесината, която използваме, трябва да бъде подбрана и обработена правилно, а дизайнът и реализацията да бъдат изпълнени професионално.

понеделник, 22 юни 2015 г.

Идеи за малката кухня

Дори и в малката кухня с добър дизайн и подходящо планиране можем да използваме максимално пространството и да създадем усещане за повече простор.

Designed by Gert Wingardh, this Swedish kitchen's custom countertops and shelving are birch, the oven and cooktop are by Gaggenau, and the antique stove in the foreground is original to the house.
Tour the entire home.
elledecor.com
В тази малка кухня всичко е достъпно и налице, а всяка от стените се използва максимално.
Greg's Dashing Uptown Home
source
Малка, но с качествени материали и добра организация. А огледалните пространства между шкафовете създават усещането за дълбочина.
source
Всичко в бяло и много светлина.
Ред и място за всичко.

сряда, 17 юни 2015 г.

Магията на цветовете - пастелите

source
Сигурно сте забелязали колко много се влияем от цветовете, как някои от тях ни карат да се чувстваме добре, а други направо ни дразнят. Това, разбира се, зависи много от личния вкус, но според психолозите съществуват някои всеобщи влияния на цветовете. Например ярките топли цветове като оранжево и червено имат всеобщо енергетизиращо въздействие и не е добре в интериора да се използват за спалните, особено върху големи площи. От друга страна, синьото и близките до него оттенъци имат успокояващо въздействие върху всчки нас. Подобно влияние имат и повечето пастелни цветове. Те сякаш създават една атмосфера на радост и спокойствие в интериора и затова вероятно толкова дълго вече властва тенденцията те да се използват много широко - не само в интерния дизайн, а и в много продукти от ежедневието ни.
source
Ще видите няколко красиви примера, които илюстрират тази магия на пастелите в интериора и колко важно е умението да се борави с цветовете.
source
Те са начин да балансираме тежките тъмни цветове:

И да направим едно обикновено невзрачно жилище в дом с атмосфера без да са необходими големи инвестиции:

И във всеки пастелен интериор обикновено се използва по един ярък контраст, който да балансира и привлича вниманието ни или просто да внесе още повече светлина:
source
Това са само няколко примера за възможностите, които ни дава работата с цветовете в интериора. Специалистите от Хаусмайстер ще ви помогнат с идеи за вашето конкретно жилище и решения за вашите конкретни проблеми. Обадете се!

петък, 12 юни 2015 г.

Кухнята се слива с дневната

Отдавна отминаха времената, когато кухнята беше едно скрито, отдалечено място, където влиза само домакинята, приготвяща храната. Днес кухнята най-често е част от дневната в едно отворено цяло пространство или е само частично отделена. Но така или иначе, дизайнът на съвременната кухня изисква съобразяване с цялостния дизайн на дневната зона. Как да постигнем това?
Colour blocking | Doherty Lynch
 
- като използваме стилово близки и с допълващи се или добре координирани цветове мебели и аксесоари и за кухнята и за дневната:
 Doherty Design Studio, Photo – Gorta Yuuki.
- и една и съща комбинация от цветове или поне един свързващ цвят или друг елемент във всички функционални зони.
Можете да видите на снимката по-горе, че тук кухнята е всъщност подчертана с ярко жълто, балансирано с тъмно синьо, но всички мебели са с модерни изчистени прави линии, а дръжките на жълтите шкафове образуват правилен кръг. А продължаващото и в трапезрията жълто обединява успешно двете зони:

Специалистите от Хаусмайстер ще ви посъветват как точно във вашето жилище да постигнете тази координация и връзка и ще ви помогнат да реализирате проекта по възможно най-лесния и безпроблемен начин.

сряда, 10 юни 2015 г.

Чупките могат да се превърнат в предимство

Как да превърнем нещо, което често се възприема като недостатък в интериора, в предимство? Като чупките по стените и тавана, например? Вижте какво може да се постигне с използване на различни цветове и материали за стените, които искаме да подчертаем:
Abaca Interiors

А ето как е изглеждало същото това помещение преди ремонта:

И този ефект е постигнат само с малко боя и тапети! Но и със знанията и опита на архитектурното студио, което е реализирало проекта. В Хаусмайстер имаме капацитета и опита да ви помогнем ремонтът на дома ви да бъде лесен, ефективен и финансово целесъобразен.

понеделник, 8 юни 2015 г.

Спалня в мансардата

Ето няколко идеи, които със сигурност могат да ви бъдат полезни:
clerestory window in modern cottage in connecticut
(Gray Organschi Architecture), сн. MARK MAHANEY

Ако височината на вашето таванско помещение не е достатъчна, за да се използва дори и за спалня, можете леко да увеличите тази височина с малък триъгълен отвор на покрива като така ще си осигурите и повече естествена светлина.
Спалня на полуетажа е добро решение за всяко жилищно пространство с достатъчна височина на тавана - така ще го използвате максимално пълноценно:
compact three story home in san francisco interior bedroom
source

Sleeping loft in a converted grain silo
арх. Christoph Kaiser
Такова решение позволява на малка площ да се радвате на видимо просторно жилище като спалнята на полуетажа заимства от общото пространство:
amazing-interior-design-5
source
Това е жилище в Стокхолм, но идеята можете да използвате и вие, ако височината на дневната позволява това. Разбира се, изборът е ваш, ни ние от Хаусмайстер с удоволствие ще ви предложим освен идеи и пълната им реализация.

петък, 5 юни 2015 г.

Преди и след ремонта

Време е за ремонти - навярно и вие се замисляте за обновяване на банята, например. Ето няколко вдъхновяващи снимки преди и след ремонта:
BEFORE: Stuck in a Timewarp
After: Back to Classic


Дори и малка промяна води до значителна разлика - стига да е направена качествено и професионално:
bania 004a_600x450_crop_and_resize_to_fit_478b24840a
преди ремонта

bania 004b_600x450_crop_and_resize_to_fit_478b24840a
след ремонта
Хаусмайстер
Или на стълбището:
stalbi 002a_600x450_crop_and_resize_to_fit_478b24840a
преди ремонта

stalbi 002b_600x450_crop_and_resize_to_fit_478b24840a
след ремонта
Хаусмайстер
Това са само няколко малки примера за вдъхновение, но не забравяйте, че Хаусмайстер предлага и цялостни интериорни решения, от първоначалната идея до крайната реализация, за всяка част от жилището.


понеделник, 1 юни 2015 г.

Как да използваме максимално кухнята си

Имате малка кухня и не ви стига място за всичко? А използвате ли го максимално? Ето няколко добри идеи за използване на всяко налично пространство в кухнята:
Flavin Architects
Дори и ъгълът между двете стени с шкафове може да се използва пълноценно с няколко от тези чекмеджета.
Липсва ви достатъчно място на работния плот? Можете да го увеличите с една издърпваща се дъска за рязане и работа:

Given that the island is white and the cutting board is butcher block, probably good to have a faceplate
source
Или с малка допълнителна конструкция, която ще изпълнява също така и ролята на място за закуска:

Vertebrae Architecture
Разбира се, това са само малка част от удобствата, които можем да направим за вас - всяко жилище има своите специфични особености, както и всеки собственик - своите изисквания. Хаусмайстер ще се събрази с всичко това и ще ви предложи най-доброто решение, а след това ще ви помогне да го реализирате.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Още полезни идеи:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...